ΙΔΡΥΣΗ

ΣΚΟΠΟΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
ΕΦΕΤ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕΛΗ ΕΝΩΣΗΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ
    ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

 

 

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Πειραιάς 10 Δεκεμβρίου 2012
Αριθ.πρωτ.456

Προς τον
Πρωθυπουργό
κ. Αντώνη Σαμαρά
ΑΘΗΝΑ

Κύριε Πρόεδρε,

Αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε απευθείας με σας, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν με δύο αλλεπάλληλες επιστολές που πιθανόν λόγω φόρου εργασίας δεν λάβαμε απάντηση.

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζουμε ότι έχετε αναλάβει ένα τιτάνιο αγώνα για την σωτηρία της χώρας μας. Ο λόγος που επικοινωνούμε μαζί σας για άλλη μία φορά ως αιτία έχει να σας ενημερώσουμε σε ποια κατάσταση από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς βρίσκονται τα καταστήματά μας που έχουν σαν αντικείμενο την εστίαση.

Κύριε Πρόεδρε,

Το θέμα που μας βασανίζει και που μας οδηγεί όλους τους επαγγελματίες του κλάδου μας, είναι πρώτο ο τζίρος μας που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Ο κλάδος διέρχεται την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία του, ο κόσμος που έχει υποστεί αλλεπάλληλες μειώσεις στο εισόδημά του αδυνατεί να μπαίνει στα μαγαζιά μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά επιμένετε στη συνέχιση της επιβολής του σκληρού φόρου του 23% του ΦΠΑ και μη διαφεύγει της προσοχής σας ότι έχουμε άλλο ένα συν 10% εφόσον αγοράζουμε με 13% και χρεωνόμαστε με 23%.

Κύριε Πρόεδρε,

Παρότι πολλές φορές έχετε αναφερθεί δημόσια ότι αναγνωρίζετε πράγματι ότι το 23% συν 10% είναι μια σκληρή φορολογία που μας επιβάλλετε εν τούτοις δεν κάνετε πράξη αυτά που επανειλλημένως έχετε δεσμευτεί, πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε καθυστέρηση στη μείωση του ΦΠΑ θα έχει σαν συνέπεια όπως το 2011 στο Λεκανοπέδιο μόνο της Αττικής έκλεισαν 4.000 εστιατόρια και συναφή επαγγέλματα. Τώρα όπως πάμε κανείς ακόμα δεν ξέρει τι θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2012.

Κύριε Πρόεδρε,

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά πάτε προς ψήφιση ένα νέο φορολογικό Νομοσχέδιο που νομίζουμε δεν έχει προηγούμενο, δεν θα ήθελα να αναφερθώ λεπτομερώς στις συνέπειες που θα υπάρξουν.

Κύριε Πρόεδρε,
Από πού να σας πληρώσουμε όλα αυτά που ζητάτε, από τα άδεια καθίσματα όταν η μείωση του τζίρου έχει αγγίξει το 70%.Ετσι οδηγείτε ο κλάδος των 120.000 επιχειρήσεων με μαθηματική ακρίβεια σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Κύριε Πρόεδρε,

Μέσα στο βάρος της ευθύνης που έχετε αναλάβει για τον τόπο μας στρέφτε έστω και λίγο την προσοχή σας σε ένα κλάδο που είναι άμεσα συνηφασμένος με τον Τουρισμό και ότι ακόμα μέχρι χθες έδινε δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους. Είναι γεγονός ότι κάτω από όλα αυτά δεν μπορεί να είναι ανταγωνίσιμος με τις διπλανές μας τουριστικές χώρες. Δέστε λίγο το παράδειγμα της Γαλλίας που έχει κάνει το αντίθετο από εμάς, έχει στην εστίαση 5,5% ΦΠΑ και στους άλλους κλάδους 18%.

Ευελπιστώντας ότι θα διαθέσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας και να κάνετε πράξη τα όσα μας υποσχεθήκατε,

Σας ευχαριστούμε

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΟΣ

Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΡΕΥΣ
ΒΙΒΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 


Πειραιάς 22 Νοεμβρίου 2012
Αριθ.πρωτ.453

Προς τον
Υπουργό Εργασίας
Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας
Κον Ι. Βρούρτση
Αθήνα

Κύριε Υπουργέ,

Είναι αναμφισβήτητο ότι η οικονομική κρίση που έχει πλήξει την χώρα μας, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και έχει εξουθενώσει το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου μας.

Θεωρούμε ότι στη παρούσα δραματική συγύρια για μας και το πολυπληθές προσωπικό μας δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή αναβολές με δεδομένο ότι οι πρώτοι επαγγελματίες που πλήρωσαν την κρίση αυτή είναι ο κλάδος της εστίασης και τα συναφή επαγγέλματα, αφού το πρώτο πράγμα που μπορούσε να κάνει μια οικογένεια προκειμένου να βάλει τάξη στα οικονομικά της είναι να περιορίσει την έξοδό της.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι τζίροι των επιχειρήσεων έχουν πέσει από 50 70% και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κάθε επιχείρηση και δεν είναι εύκολο ύστερα από 20 και 25 χρόνια εργασίας του κάθε εργαζομένου στην επιχείρηση που του λείπουν 3-4 χρόνια για να βγει στην σύνταξη να πεις στον άλλο τώρα που η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή φύγε. Αυτό όμως έχει σαν συνέπεια πέραν των όσων άλλων να εξαναγκάζει την επιχείρηση να αιμορραγεί.

Είναι αλήθεια Κύριε Υπουργέ, πως στα εργασιακά θέματα υπήρξαν τρομερές υπερβολές π.χ ένα σερβιτόρος που αμείβεται με 13 και 16% επί των μικτών εισπράξεων που στην ουσία είναι συνέταιρος στην επιχείρηση να δικαιούται πολυετίες, επίδομα γάμου, τροφή, νυχτερινά, οικογενειακά επιδόματα 75% αργίες και Κυριακές όταν η δουλειά διπλασιάζεται και τα ποσοστά του είναι διπλά και τρεις μισθούς τον χρόνο και τα τυχερά που αφήνουν οι πελάτες όλα δικά τους. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως κάτω από αυτές τις συνθήκες μία επιχείρηση δεν είναι ποτέ δυνατόν να αντέξει.

Τώρα με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων νομίζω πως είναι καιρός να δοθεί επιλογή στον εργοδότη να θεσπισθεί το ημερομίσθιο και με βάσει αυτού να καταργηθεί το τεκμαρτό ημερομίσθιο. Όπως σε συνεχείς συναντήσεις μας με τον Διοικητή του ΙΚΑ είπαμε πως δεν είναι δυνατόν να είναι το ημερομίσθιο 22 ευρώ και να υπάρχει το τεκμαρτό ημερομίσθιο 52 ευρώ. Αυτά είναι σε πλήρη αντίφαση και όπως καλά γνωρίζετε δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι, επίσης συζητήσαμε και για το εργόσημο, το οποίο πιστεύουμε ότι θα λύσει πολλά προβλήματα και μεταξύ αυτών που συζητήσαμε έγινε και η ρύθμιση των χρεών. Επίσης μας διαβεβαίωσε ο Διοικητής του ΙΚΑ ότι τόσο το τεκμαρτό όσο και το εργόσημο έχουν μπει στην διαδικασία της επίλυσης.

Όπως Κύριε Υπουργέ πρέπει να μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορεί μέχρι πρότινος να είναι ο μισθός του ανειδίκευτου εργαζομένου 500 ευρώ και οι ασφαλιστικές του εισφορές 600 ευρώ, όπως ήταν και τα βαρέα ανθυγεινά στον κλάδο μας, και αυτό δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις και του δημιουργεί ακόμα οικονομικά αδιέξοδα.

Επίσης Κύριε Υπουργέ, εμείς έχουμε κάνει κατ επανάληψη μια πρόταση για να μη υπάρχουν ανασφάλιστοι να υπάρχει συνυπευθυνότητα εργοδότη και εργαζομένου, έτσι νομίζω ότι θα λυθεί το θέμα διότι ό εργαζόμενος έχοντας στον μυαλό του τις ευθύνες που έχει δεν θα δεχθεί να εργαστεί ανασφάλιστος.

Ακόμα Κύριε Υπουργέ υπάρχει ένα να σοβαρό πρόβλημα που ο εργαζόμενος μπορεί να καταγγείλει πριν από 10 χρόνια που δούλευε δεν έπαιρνε τις αποδοχές που έπρεπε να πάρει, έβαζε ένα δικηγόρο και τον αναλάμβανε με ποσοστά σερνότανε η επιχείρηση συνεχώς στα δικαστήρια και στο τέλος οδηγούσανε την επιχείρηση στο κλείσιμο και έχαναν την δουλειά τους και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Τι προτείνουμε εμείς Κύριε Υπουργέ,

Αν ο εργαζόμενος αντιληφθεί ότι του υστερούν ότι απορρέει από τον Νόμο μέσα σε τρείς μήνες να στείλει έγγραφο στον εργοδότη του και να του λέει πως οι αποδοχές του δεν είναι σωστές. Αν ο εργοδότης του δεν συμμορφωθεί να κάνει αμέσως καταγγελία στο Υπουργείο Εργασίας. Αυτό που σας λέμε είναι ένα σοβαρό θέμα και σας παρακαλούμε να το δείτε με ιδιαίτερη προσοχή.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι η υποβολή συμπληρωματικών πινάκων προσωπικού.

Πρόσφατα με ρύθμιση που συμπεριλήφθητε στον Ν. 4093/2012 ικανοποιήθηκε ένα δίκαιο και πολύχρονο αίτημά μας που ήταν η παροχή προθεσμίας λίγων εργάσιμων ημερών για υποβολή συμπληρωματικών πινάκων προσωπικού σε περιπτώσεις αλλαγής ή τροποποίησης ωραρίου εργασίας ή οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Ωστόσο αδικαιολόγητα και σαφώς λανθασμένα, εξακολουθεί σε περίπτωση πρόσληψης νέου εργαζόμενου να υφίσταται υποχρέωση υποβολής σχετικού συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού πριν ο εργαζόμενος αναλάβει υπηρεσία.

Όταν για την αλλαγή ωραρίου εργασίας ή για την μεταβολή αποδοχών παρέχονται προθεσμίες δύο εργασίμων ημερών ή δεκαπέντε ημερών αντίστοιχα είναι απορίας άξιο γιατί στη πρόσληψη νέου εργαζόμενου δεν υπάρχει έστω και ελάχιστο χρονικό περιθώριο για την υποβολή του συμπληρωματικού πίνακα.

Στο χώρο έργασίας πολύ συνηθισμένο να γίνονται προσλήψεις απογευματινές ή βραδινές ώρες ή σε μέρες αργιών. Συνεπώς είναι πρακτικά αδύνατο να έχουμε στην διάθεσή μας όσα στοιχεία απαιτούνται για να συντάξουμε και να υποβάλλουμε εμείς ή οι λογιστές μας συμπληρωματικούς πίνακες.

Η Υπηρεσία που πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία στο Υπουργείο σας λειτουργεί μέχρι τις δύο το μεσημέρι τις εργάσιμες μέρες ενώ σε πολλές υπηρεσίες δεν λειτουργούν οι συσκευές ΦΑΧ. Ετσι είναι μοιραίο σχεδόν κάθε πρόσληψη νέου εργαζομένου στις επιχειρήσεις μας να καταλήγει σε εκπρόθεσμη υποβολή συμπληρωματικού πίνακα και σε επιβολή προστίμου.

Ζητάμε όπως ισχύσει για την υποβολή συμπληρωματικού πίνακα σε αλλαγή η τροποποίηση ωραρίου εργασίας, να θεσπισθεί για τις νέες προσλήψεις προθεσμία δύο εργάσιμων ημερών από την πρόσληψη για την υποβολή του αντίστοιχου συμπληρωματικού πίνακα.

Επίσης Κύριε Υπουργέ από την στιγμή που το Υπουργείο Εργασίας κάνει έλεγχο και οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι αλλά οι σερβιτόροι, που εμείς ούτε καν ασχολούμεθα με τις αλλαγές που κάνουν μεταξύ τους και κατά τον έλεγχο για την αλλαγή αυτή που κάνουν μπαίνει πρόστιμο θεωρούμε ότι είναι άδικο και τα συνεχιζόμενα πρόστιμα να οδηγούν την επιχείρηση σ αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα σε πιο γρήγορο κλείσιμο.

Σας ευχαριστούμε πολύ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΟΣ

Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΡΕΥΣ
ΒΙΒΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 80 - 18536 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΤΗΛ/ΦΑΧ 210 4113573

Πειραιάς 25 Ιουλίου 2012
Αριθ. Πρωτ. 565

Προς τον Υπουργό
Εσωτερικών Αποκέντρωσης και
Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Κον Ε. Στυλιανίδη

ΑΘΗΝΑ

Κύριε Υπουργέ,

Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο κλάδος, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντας της Ελληνικής Οικονομίας και παράλληλα σε μια εποχή που η χώρα πλήτεται από μεγάλη ανεργία, ο κλάδος των 122.000 επιχειρήσεων συνεχίζει μέχρι, και σήμερα να δίνει δουλειά σε 300.000 εργαζομένους αλλά και 250.000 που είναι τα συνβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας.

Δυστυχώς όμως η οικονομική κρίση έδειξε τις αρνητικές συνέπειες με μείωση του τζίρου πάνω από 40%. Η μεγάλη μείωση του τουρισμού που ο κλάδος μας είναι άμεσα συνυφασμένος με την μεγάλη αυτή βιομηχανία, δυστυχώς η σκληρή φορολογία του ΦΠΑ στο 23%, το τέλος επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης / φορολογία ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, δημιούργησε αδυναμία ανταγωνιστικότητος έναντι των άλλων τουριστικών χωρών που είναι δίπλα μας.

Κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας θέσουμε υπόψη σας το αίτημά για επαναφορά στη ρύθμιση τωνχρεών προς τους ΟΤΑ του 3074/09.

Ήδη με τον Νόμο 3833 το Υπουργείο Εργασίας προέβη σε πάγιο σύστημα ρύθμισης εισφορών προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, ενώ προχώρησε και προχωράει και στην έκδοση νέων ευεργετικών διατάξεων για την ρύθμισή τους.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει για να κλείσουν οι ανέλεγκτες χρήσεις 10 ετών για όσους δεν έχουν κλείσει.

Έτσι λοιπόν θα επιθυμούσαμε και εμείς με την σειρά σας να συνδράμετε και παράλληλα να βοηθήσετε σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάμε, ώστε με την επαναφορά του Νόμου 3074/09 και να μπορέσουν και οι Δήμοι παράλληλα να εισπράξουν κάποια χρήματα.


Α. Υπόχρεοι οι οποίοι μέχρι την έναρξη της ισχύος του Νόμου αυτού δεν έχουν υποβάλει δήλωοη, ή έχουν υποβάλει ανακριβή, ή ελλιπή δήλωση για την καταβολή του τέλους διαμονής παρεπειδημούντων,του φόρου του άρθρου 60 του Νόμου 2214/1994 ΦΕΚ (75Α) και του τέλους των ακαθαρίστων εσόδων κέντρου διασκέδασης εστιατορίων κλπ υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων μπορούν να την υποβάλουν στο οικείο Δήμο μέσα σε 6 μήνες από την έναρξη ισχύως του Νόμου αυτού με αρχική ή συμπληρωματική δήλωση, προσκομίζοντας αντίγραφο ετήσιου εκκαθαριστικού σημειώματος του ΦΠΑ χωρίς την επιβολή σε βάρος του προστίμου ή οποιαδήποτε άλλης κύρωσης.

Β. Φορολογικές διαφορές μεταξύ Δήμων και Κοινοτήτων φορολογουμένων ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο στην οποία αφορούν, για τις οποίες ασκήθηκαν ενώπιον των διοικητικών Πρωτοδικείων προσφυγές, οι οποίες εκκρεμούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος Νόμου μπορεί να περαιωθούν με ρύθμιση της κυρίας οφειλής από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και Κοινοτήτων χωρίς την καταβολή προστίμου και προσαυξήσεων που έχουν βεβαιωθεί ή μη. Η ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων που υποβάλλεται. στον οικείο Δήμο ή Κοινότητα εντός 6 μηνών από την δημοσίευση του Νόμου αυτού, χωρίς να είναι προϋπόθεση η παραίτηση από την προσφυγή.

Γ. Το τέλος που οφείλεται με βάση τις διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων καταβάλλεται σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150,00 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι λοιπές μέχριτην τελευταία εργάσιμη μέρα των επομένων αντιστοίχων μηνών. Αν ολόκληρο το ποσό της οφειλής πληρωθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, ο οφειλέτης δικαιούται έκπτωση 20%.

Δ. Οι οφειλές του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων, εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης κλπ υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31/12/1997 στις αρμόδιες οικονομικές εφορίες ή τα αρμόδια δημοτικά ταμεία ρυθμίζονται και καταβάλλονται σε 48 μηνιαίες δόσεις μειωμένου του κεφαλαίου κατά ποσοστό 60% χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οφειλές από το τέλος των ακαθαρίστων εσόδων ή το τέλος παρεπειδημούντων ή τον φόρο του άρθρου 60 του Νόμου 2214/1994 ΦΕΚ (75Α) που έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν μετά από την έναρξη του ισχύος του άρθρου 20 του Νόμου 2539/1997 -1.1.1998 καταβάλλονται σε 48 μηνιαίες δόσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Ε. Επίσης με την αίτηση των ενδιαφερομένων ρυθμίζονται οφειλές από Δημοτικά ή Κοινοτικά τέλη, φόρους και εισφορές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την δημοσίευση του Νόμου αυτού στις αρμόδιες οικονομικές εφορίες ή τα δημοτικά Ταμεία σε 48 μηνιαίες δόσεις χωρίς την καταβολή του προστίμου και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

ΣΤ. Πρόστιμα του άρθρου 5 του Νόμου 2323/1995 ΦΕΚ (145Α) καθώς και οφειλές από τέλη χρήσεις κοινοχρήστων χώρων του άρθρου 3 του Νομού 1080/1980 ΦΕΚ (246Α) τα οποία έχουν βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου, μπορεί να ρυθμίσθούν και να καταβληθούν σε 48 μηνιαίες δόσεις μειωμένο σε ποσοστό 70% και χωρίς προσαυξήσεις εκπροθέσμου καταβολής.

Ζ. Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για την κατασκευή ελαφριών κατασκευών για την προστασία των πελατών από τις καιρικές συνθήκες (πέργκολες κλπ) για τις οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι και την δημοσίευση του παρόντος Νόμου άδειες που έχουν εκδοθεί από τους Δήμους διαγράφονται.

Η. Οφειλές από μισθώσεις ακινήτων των ΟΤΑ ή ΜΠΔΔ των Δήμων ρυθμίζονται, με αίτηση των ενδιαφερομένων που υποβάλλονται εντός προθεσμίας 6 μηνών από την δημοσίευση του Νόμου αυτού, χωρίς προσαυξήσεις σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Θ. Απώλεια των ως άνω ρυθμίσεων, επέρχεται με την μη καταβολή 3 συνεχόμενων δόσεων.

Ι. Οι ρυθμίσεις πρέπει να ισχύουν και οι οφειλές μέχρι το 2012 εφόσον έχει επέλθει το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Κ. Επίσης οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει που εισπράτονται τον πρώτο μήνα του χρόνου εφάπαξ, να διαιρείται δε τα ποσό διά 12 μήνες, έτσι θα μπορούν μόνο να πληρώνουν οι επαγγελματίες.

Επίσης πρέπει να μειωθούν τα τέλη πλατειών και πεζοδρομίων μέχρι και 50% τότε και μόνο θα αποφύγουμε το κλείσιμο νέων λουκέτων αφού μέσα στο 2011 μόνο για το λεκανοπέδιο της Αττικής έκλεισαν 4000 επιχειρήσεις στο χώρα της εστίασης και τα συναφή επαγγέλματα.

Ευχαριστούμε και ευελπιστούμε ότι θα εκτιμήσετε θετικά την πρότασή μας διότι οι δύο τελευταίες ρυθμίσεις με τον τρόπο που έγιναν, επί Υπουρνού κ. Ραγκούση αδυνατούσαν οι συνάδελφοι να ανταποκριθούν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά και αυτό θα δώσει μια ανάσα στις ήδη βεβαρημένες υποχρεώσεις μας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδοίας Επαγγελματοβιοτεχνών
& Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων
Ιωάννης Τσάκος

Ο Γραμματέας της Ομοσπονδοίας Επαγγελματοβιοτέχνών
Μιχαήλ Χήτος


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 80
18536 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΤΗΛ/ΦΑΧ  210 4113573

Πειραιάς 25 Ιουλίου 2012
Αριθ. Πρωτ. 565

Προς τον Υπουργό
Εσωτερικών Αποκέντρωσης και
Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Κον Ε. Στυλιανίδη

ΑΘΗΝΑ

Κύριε Υπουργέ,

Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο κλάδος, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντας της Ελληνικής Οικονομίας και παράλληλα σε μια εποχή που η χώρα πλήτεται από μεγάλη ανεργία, ο κλάδος των 122.000 επιχειρήσεων συνεχίζει μέχρι, και σήμερα να δίνει δουλειά σε 300.000 εργαζομένους αλλά και 250.000 που είναι τα συνβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας.

Δυστυχώς όμως η οικονομική κρίση έδειξε τις αρνητικές συνέπειες με μείωση του τζίρου πάνω από 40%. Η μεγάλη μείωση του τουρισμού που ο κλάδος μας είναι άμεσα συνυφασμένος με την μεγάλη αυτή βιομηχανία, δυστυχώς η σκληρή φορολογία του ΦΠΑ στο 23%, το τέλος επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης / φορολογία ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, δημιούργησε αδυναμία ανταγωνιστικότητος έναντι των άλλων τουριστικών χωρών που είναι δίπλα μας.

Κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας θέσουμε υπόψη σας το αίτημά για επαναφορά στη ρύθμιση τωνχρεών προς τους ΟΤΑ του 3074/09.

Ήδη με τον Νόμο 3833 το Υπουργείο Εργασίας προέβη σε πάγιο σύστημα ρύθμισης εισφορών προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, ενώ προχώρησε και προχωράει και στην έκδοση νέων ευεργετικών διατάξεων για την ρύθμισή τους.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει για να κλείσουν οι ανέλεγκτες χρήσεις 10 ετών για όσους δεν έχουν κλείσει.

Έτσι λοιπόν θα επιθυμούσαμε και εμείς με την σειρά σας να συνδράμετε και παράλληλα να βοηθήσετε σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάμε, ώστε με την επαναφορά του Νόμου 3074/09 και να μπορέσουν και οι Δήμοι παράλληλα να εισπράξουν κάποια χρήματα.

Α. Υπόχρεοι οι οποίοι μέχρι την έναρξη της ισχύος του Νόμου αυτού δεν έχουν υποβάλει δήλωοη, ή έχουν υποβάλει ανακριβή, ή ελλιπή δήλωση για την καταβολή του τέλους διαμονής παρεπειδημούντων,του φόρου του άρθρου 60 του Νόμου 2214/1994 ΦΕΚ (75Α) και του τέλους των ακαθαρίστων εσόδων κέντρου διασκέδασης εστιατορίων κλπ  υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων μπορούν να την υποβάλουν στο οικείο Δήμο μέσα σε 6 μήνες από την έναρξη ισχύως του Νόμου αυτού με αρχική ή συμπληρωματική δήλωση, προσκομίζοντας αντίγραφο ετήσιου εκκαθαριστικού σημειώματος του ΦΠΑ χωρίς την επιβολή σε βάρος του προστίμου ή οποιαδήποτε άλλης κύρωσης.

Β. Φορολογικές διαφορές μεταξύ Δήμων και Κοινοτήτων φορολογουμένων ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο στην οποία αφορούν, για τις οποίες ασκήθηκαν ενώπιον των διοικητικών Πρωτοδικείων προσφυγές, οι οποίες εκκρεμούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος Νόμου μπορεί να περαιωθούν με ρύθμιση της κυρίας οφειλής από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και Κοινοτήτων χωρίς την καταβολή προστίμου και προσαυξήσεων που έχουν βεβαιωθεί ή μη. Η ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων που υποβάλλεται. στον οικείο Δήμο ή Κοινότητα εντός 6 μηνών από την δημοσίευση του Νόμου αυτού, χωρίς να είναι προϋπόθεση η παραίτηση από την προσφυγή.

Γ. Το τέλος που οφείλεται με βάση τις διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων καταβάλλεται σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150,00 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι λοιπές μέχριτην τελευταία εργάσιμη μέρα των επομένων αντιστοίχων μηνών. Αν ολόκληρο το ποσό της οφειλής πληρωθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, ο οφειλέτης δικαιούται έκπτωση 20%.

Δ. Οι οφειλές του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων, εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης κλπ υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31/12/1997 στις αρμόδιες οικονομικές εφορίες ή τα αρμόδια δημοτικά ταμεία ρυθμίζονται και καταβάλλονται σε 48 μηνιαίες δόσεις μειωμένου του κεφαλαίου κατά ποσοστό 60% χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οφειλές από το τέλος των ακαθαρίστων εσόδων ή το τέλος παρεπειδημούντων ή τον φόρο του άρθρου 60 του Νόμου 2214/1994 ΦΕΚ (75Α) που έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν μετά από την έναρξη του ισχύος του άρθρου 20 του Νόμου 2539/1997 -1.1.1998 καταβάλλονται σε 48 μηνιαίες δόσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Ε. Επίσης με την αίτηση των ενδιαφερομένων ρυθμίζονται οφειλές από Δημοτικά ή Κοινοτικά τέλη, φόρους και εισφορές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την δημοσίευση του Νόμου αυτού στις αρμόδιες οικονομικές εφορίες ή τα δημοτικά Ταμεία σε 48 μηνιαίες δόσεις χωρίς την καταβολή του προστίμου και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

ΣΤ. Πρόστιμα του άρθρου 5 του Νόμου 2323/1995 ΦΕΚ (145Α) καθώς και οφειλές από τέλη χρήσεις κοινοχρήστων χώρων του άρθρου 3 του Νομού 1080/1980 ΦΕΚ (246Α) τα οποία έχουν βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου, μπορεί να ρυθμίσθούν και να καταβληθούν σε 48 μηνιαίες δόσεις μειωμένο σε ποσοστό 70% και χωρίς προσαυξήσεις εκπροθέσμου καταβολής.Ζ. Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για την κατασκευή ελαφριών κατασκευών για την προστασία των πελατών από τις καιρικές συνθήκες (πέργκολες κλπ) για τις οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι και την δημοσίευση του παρόντος Νόμου άδειες που έχουν εκδοθεί από τους Δήμους διαγράφονται.

Η. Οφειλές από μισθώσεις ακινήτων των ΟΤΑ ή ΜΠΔΔ των Δήμων ρυθμίζονται, με αίτηση των ενδιαφερομένων που υποβάλλονται εντός προθεσμίας 6 μηνών από την δημοσίευση του Νόμου αυτού, χωρίς προσαυξήσεις σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Θ. Απώλεια των ως άνω ρυθμίσεων, επέρχεται με την μη καταβολή 3 συνεχόμενων δόσεων.

Ι. Οι ρυθμίσεις πρέπει να ισχύουν και οι οφειλές μέχρι το 2012 εφόσον έχει επέλθει το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Κ. Επίσης οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει που εισπράτονται τον πρώτο μήνα του χρόνου εφάπαξ, να διαιρείται δε τα ποσό διά 12 μήνες, έτσι θα μπορούν μόνο να πληρώνουν οι επαγγελματίες.

Επίσης πρέπει να μειωθούν τα τέλη πλατειών και πεζοδρομίων μέχρι και 50% τότε και μόνο θα αποφύγουμε το κλείσιμο νέων λουκέτων αφού μέσα στο 2011 μόνο για το λεκανοπέδιο της Αττικής έκλεισαν 4000 επιχειρήσεις στο χώρα της εστίασης και τα συναφή επαγγέλματα.

Ευχαριστούμε και ευελπιστούμε ότι θα εκτιμήσετε θετικά την πρότασή μας διότι οι δύο τελευταίες ρυθμίσεις με τον τρόπο που έγιναν, επί Υπουρνού κ. Ραγκούση αδυνατούσαν οι συνάδελφοι να ανταποκριθούν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά και αυτό θα δώσει μια ανάσα στις ήδη βεβαρημένες υποχρεώσεις μας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδοίας Επαγγελματοβιοτεχνών
& Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων
Ιωάννης Τσάκος

Ο Γραμματέας της Ομοσπονδοίας Επαγγελματοβιοτέχνών
Μιχαήλ Χήτος

 

 

 

 

   ΗΟΜΕ